MultiPath TCP – reálný provoz [CZ]

Už několik dní běží MPTCP na několika produkčních serverech, více informací se dočtete zde. Co je nového ve verzi  0.88 a je již možné využívat MultiPath společně s MD5SIG a SYNCOOKIES?

Strašák v podobě nutnosti deaktivovat SYN_cookies a podepisování TCP pomocí MD5 zmizel s příchodem verze 0.88.0.

Čím jsme si prošli?

Jako další bod po vytvoření patch-setu nad jádrem 3.11.x, nového ebuildu mptcp-sources, jeho začlenění do iXit overlay a důkladném testování jsme očekávali, že ho nasadíme do ostrého provozu v době vydání 3.13, zejména proto, že vlastnosti MPTCP by byli pouze příjemným nadstandartem. MultiPath ovšem začal přinášet ovoce mnohem dříve.

Dnešní den byl zásadní zejména v tom, že jsem získal dostali nabídku záložního připojení v místě, odkud se často pracujeme a kde se kromě jiného přenáší velké množství dat na naše servery. Situace byla však následující: První stávající připojení  poskytuje kapacitu 2/2 Mbit a maximální stabilitu, ale rychlost je dnes nedostačující. Druhé připojení je ovšem již 8/4 Mbit, ovšem realizováné přes Wi-Fi což dle prvních testů obnáši možnost výpadku, nestability a horšího pingu.

Při zamyšlení nad touto situací Vám jistě vytane na mysli MPTCP. Nejdříve bylo důležité se zamyslet nad faktem, že MPTCP je pouze pro TCP. Pokud bychom chtěli využít MPTCP globálně, bylo by nutné vytvořit VPN skrz TCP a vést ji až na naše servery, což by na jednu stranu znamenalo celkové zlepšení prostupnosti sítě, na druhou stranu však mohlo snížit efektivitu UDP a přidalo zbytečně další vrstvu. V tomto momentě jsme se po zralé úvaze shodli na názoru, že hlavním cílem je umožnit plynulejší přenos dat mezi servery a stanicemi, na což plně postačuje sshfs.

Následovalo nasazení MPTCP na server, což znamenalo pouze odmaskovat ebuild nainstalovat mptcp-sources a zkompilovat dle návodu (zdokumentoval jsem na Gentoo Wiki, případně univerzální na stránkách projektu). Stejný postup proběhl i na stanicích, na kterých je zatím nutné nastavit ručně interfaces, dokud podpora Network Manageru nebude dokončena. Naštěstí jsou to převážně stolní počítače, takže je to vyhovující. Během několika týdnů plánuji dopsat podporu pro NetworkManager.

Výsledky a funkčnost přenosu nás mile překvapila. Rychlosti obou rozhraní jsou sečteny a spolehlivost zesílena, takže přenosy dat se pohybují okolo 9/5 Mbit a výpadky neexistují - pouze poklesy pokud se přeruší tok po WiFi. Vše funguje perfektně.

Pokud Vás zajímají detailnější aspekty, případně zůstala Vaše otázka nezodpovězena, pokusím se odpovědět na dotazy v diskuzi.

Zde je ještě video od samotných autorů:

http://www.youtube.com/watch?v=02nBaaIoFWU