Linux na telefonu OnePlus 6T [CZ]

OnePlus 6T

Proč? Protože Purism bude dodávat Librem 5 těžko říct kdy. Nejsmutnější je, že teď to není jejich vlastní vinou.

joke

Výkonný telefon, SoC stejný jako v Samsungu S9, 6/8G RAM, 128/256G storage. Výkon cca 4-6x lepší než Librem 5. Proč ne? Zatím nefungují foťáky, nějaké senzory atd.

Unlock

Zavaděč je zamknutý, naštěstí pokud nemáte nějakou úchylnou US T-Mobile verzi, nemusíte nic jiného než odemknout v UI Androidu "developer settings", poté zaškrtnout Unlock bootloader v vývojářském nastevení a restartovat. Příkazem sudo fastboot oem unlock poté odemknete bootloader a můžete se začít bavit.

Mobian + Phosh

Proč? Protože ten telefon bych rád i používal. Ač postmarketOS a další systémy zní zajímavě, prakticky jsou spíš jen na hraní. A to nemyslím nějak zle, na experimenty, vývoj jádra, případně pro specifické účely si postmarketOS nemohu vynachválit (nemluvě o perfektní HW wiki).

UPDATE: Officiální návod na instalaci v angličtině

Jak to funguje

Běhá to svižně (mapy, prohlížeč, flatpakové aplikace), ještě čekám na nové verze balíčku pro mobilní data a SMS (nějaký proof of concept volání taky je, ale nedělám si zatím iluze).

Většinu aplikací jsem nainstaloval z flatpaku a fungují slušně.

Koupil bych ho znovu?

Určitě. PinePhone (a Librem 5) je zajímavý tím, že umí volat, každopádně výkon se Snapdragonu rovnat nemůže. HW návrh taky není špička, takže telefon jako OnePlus 6(T) je dobrý kompromis pro vývoj i používání, pokud ho nepotřebujete pro příjem hovorů (pro případné volání plánuji používat SIP)

datovka na Librem 5

Ten výřez v LCD to ještě nezohledňuje, ale už se na tom pracuje.